close
България

Мая Манолова откри Лидерска академия „Училище по толерантност“ в Сливен

Maq-Manolova

Омбудсманът Мая Манолова откри в Сливен Петата национална среща на представители на Ученическите парламенти от цялата страна – Лидерска академия „Училище по толерантност“, организирана от център „Амалипе“.

„За мен като омбудсман, който отговаря за правата на децата, на малцинствата, е важно да се срещна с лидерите на ученическото самоуправление, за да обсъдим най-важните за тях проблеми“, заяви Мая Манолова, цитирана от БТА.

Според нея тези проблеми са най-важни и за обществото като цяло. Манолова посочи като пример интеграцията на ромите, образованието, отпадането на децата от училище, ранните бракове, липсата на толерантност и т.н. Тя акцентира в своя диалог с децата върху необходимостта от образование за по-добра перспектива и единствен шанс за живот извън гетото.

Над 200 ученици от 7 до 12 клас от цялата страна, избрани от своите съученици и училища, ще обсъдят с омбудсмана проблеми като агресията и насилието в училище, езика на омразата и отношението на обществото към уязвимите групи деца, условията за достъп на ромските общности до качествено образование и др.

През трите дни на работа на лидерската академия, младежите ще представят своите идеи за ранните бракове, професионалното ориентиране, лидерството и менторството, планирането на застъпнически кампании.