close
България

Мая Манолова поиска да бъдат опростени сметките за ток на пострадалите в Бургаско

maq-manolova

Енергото в Югоизточна България да опрости сметките за ноември на пострадалите от наводнението в Бургаско. За това призова националният омбудсман Мая Манолова.

Десетки семейства не могат да се върнат към нормален живот, защото още не могат да изсушат наводнените си къщи.

Българският червен кръст е предоставил на потърпевшите изсушители, но хората масово отказват да ги ползват, защото горят много ток.

„При положение, че има такава съвременна европейска техника, която може да помогне да се изсушят къщите, тя да не се ползва, само защото хората са бедни и EVN не иска да направи отстъпка, според мен е престъпление“, заяви омбудсманът.

„Смятам, че не трябва да чакаме на дарения или на солидарността на хората. Необходим е законов регламент, който да казва по какъв начин да се обезщетят пострадалите при подобни бедствия. Едно от решенията е застраховането, но предвид бедността на хората в България, това е по-трудният път. Държавата трябва да се намеси и браво на правителството, че се е включило с 1 млн. лв., които да бъдат разпределени между двете пострадали общини – Камено и Бургас. Тези кризисни ситуации трябва да имат ясна законова регламентация, за да не чакаме на добри жестове“, коментира още Мая Манолова. /bTV