close
България

Мая Манолова: ЦИК и партиите искат да „заметат” референдума

Maq-Manolova

Националният омбудсман Мая Манолова изрази притеснение пред bTV, че политическите партии и Централната избирателна комисия (ЦИК) правят опит да неглижират и „заметат” референдума, който ще бъде проведен паралелно с президентските избори на 6 ноември.

Тя изброи няколко абсурдни решения на ЦИК и предупреди, че допитването би могло да има истински преки последици върху политическата система у нас.

Притеснително е, че големите партии не са се регистрирали да агитират за референдума, а ЦИК със спорни решения иска да откаже хората да гласуват, каза тя. Едно подобно решение на комисията е, че на избирателя ще се дава бюлетината за референдума само ако изрично я поиска. Това би било проблем в малките населени места, защото хората ще се притесняват да я поискат, ако властимащите са заявили, че не одобряват допитването, коментира Манолова. От ЦИК са заявили, че ще променят решението си, но още не се е случило.

Друго притеснително решение да се ограничи агитацията за допитването само в медиите с национален обхват и да бъдат изключен онлайн медиите например.

Третият пример е представители на инициативните комитети в секциите да се допускат само ако пълномощното им е лично подписано от представляващия инициативния комитет. Манолова изясни, че това на практика значи, че Слави Трифонов ще трябва да се подпише 12 хил. пъти на всяко пълномощно за представител в секциите.

Омбудсманът е категоричен, че се пречи вместо да се даде шанс на референдума.

По повод опцията в бюлетината за президентски вот, предвиждаща избирателя да посочи, че не подкрепя никой кандидат, Манолова заяви, че това е мислено в контекста на задължителното гласуване. „Но задължителното гласуване не е чак толкова задължително, защото няма санкции. Евентуално ще има заличаване от избирателните списъци”, посочи тя с уточнението, че последното е вече атакувано в Конституционния съд.

Инициативата на Манолова срещу монополите на частните съдилища се е увенчала вече с успех. По думите й депутатите са одобрили предложен от нея законопроект на първо четене, който забранява на частните арбитражни съдилища да разглеждат потребителски спорове.

За битката си с монопола на столичната „Топлофикация” Манолова заяви, че е изключително трудна, а всички комисии и властимащи се „разсейват”. „Вече година изпробвах всичко. Написах доклад с предложения, сезирах КС, ВКС, КЕВР. Оказва се, че монополите са по-силни от съда и институциите”.

Като решение Манолова посочи предложение, което е получила от граждани, за организиране на местен референдум в София. Един от въпросите би могъл да бъде подкрепяте ли гражданите да могат да откажат да ползват услугите на „Топлофикация.”