close
България

МВР започна акция срещу превишената скорост

kat

От днес до 23 април на територията на България и целия Европейски съюз започна акция по засилен контрол за спазване на разрешената максимална скорост на движение, обявиха от МВР. Мерките се предприемат в рамките на операция на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция TISPOL.

Операцията се провежда с цел да се подобри пътната обстановка и да намалеят жертвите на пътищата.
От TISPOL отчитат, че превишената скорост е най-сериозната причина за тежките пътни произшествия и жертвите на пътя. През 2016 г. в България шофирането с превишена скорост продължава да е най-голям причинител на катастрофи, като по този показател страната ни е над средното ниво в сравнение с държавите членки на ЕС.

„Обстановката в страната ни не е по-различна – голям процент от сериозните произшествия на пътя с убити и пострадали са причинени от същия фактор – движение с превишена или несъобразена скорост. Затова засиленият контрол за спазване на скоростните режими е от изключително значение за подобряване на пътната обстановка и намаляване на жертвите на пътя“, уточняват от МВР.

Освен за превишена скорост, в рамките на операцията ще се извършват и проверки за застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилите.

Началото на акцията съвпада и с последния почивен ден от великденските празници, като днес се очаква засилен трафик по всички основни пътни артерии в страната.