close
България

МВР призовава: Не пътувайте през уикенда

zima-pyt

От полицията призоваха да не се тръгва на път през уикенда, освен ако не е крайно наложително. В случай, че няма как да избегнете пътуване, МВР препоръчва да заредите автомобила с достатъчно гориво, да избирате само главни пътища, да облечете топли дрехи и да заредите мобилните си телефони.

Създадена е необходимата организация във връзка с очакваното усложняване на зимната обстановка и рисковете от снегонавяване и обледяване по пътищата. Предприети са мерки за недопускане в планинските проходи на неподготвени за зимни условия автомобили. В координация с областните управители и служителите на ГДПБЗН ще се организира и намесата на тежка техника за извличане на бедстващи коли.

Припомняме, че за 15 декември е обявен оранжев код за лошо време за областите Монтана, Враца, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Софийска, Перник, Кюстендил, Благоевград, Бургас, където очакваните количества валежи ще са над 20 л/м2. За останалата част от страната е обявен жълт код. Очаква се дъждът да преминава в сняг, образувайки нова снежна покривка, с условия за виелици и навявания по планинските проходи. През следващите 24 часа, в резултат на валежите, ще има значително повишаване на речните нива в Дунавски, Черноморски, Източнобеломорски и Западнобеломорски басейни.