close
България

„Медена закуска“ за учениците в Приморско

photo-5

Училище „Н. Вапцаров“ в Приморско бе домакин на Националната училищна кампания „Медена закуска“. Инициативата е организирана от зам.-председателя на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриелу която е представител и на Работната група по пчеларство в Европарламента. Кампанията цели да запознае децата с ползите от истинския странджански мед.

Пред четвъртокласниците от приморското училище бе показана интересна презентация за пчелите и пчеларството и чудодейното въздействие на меда и пчелните продукти. В ролята на учители по медопроизводство се превъплътиха едни от най-известите пчелари в района – Манол Тодоров и синът му Стоян от пчеларска ферма „Мана“.

Пчеларите въведоха малчуганите в света на печелите, като им разказаха любопитни факти и изтъкнаха важността им за оцеляване на хората. Показаха им и различни пчелни продукти и мед, както и инвентар, необходим на всеки пчелар.

Истинска еуфория сред учениците предизвика защитният пчеларски костюм. Децата имаха възможност да го облекат и да се почувстват като истински пчелари. Те научиха и как се добива прочутият и лековит странджански манов мед и как пчелите изграждат килийките на пчелната пита с математическа точност.

От своя страна четвъртокласниците демонстрираха знанията си в областта на пчеларството, като активно участваха в решаването на кръстословица по тази тема.