close
България

„Медиана“: Под въпрос първото място на Цачева на първи тур

radev-cacheva

Румен Радев (БСП) стопява бързо дистанцията с кандидата на ГЕРБ Цецка Цачев – за  по-малко от 20 дни той е прибавил 4% симпатизанти. Това сочат данните на агенция „Медиана” от последното представително проучване за електоралните нагласи преди президентските избори на 6 ноември.

Те показват още и рекордна избирателна активност на този вот – очаква се да гласуват между 3,8 млн. и 4 млн. избиратели.

Нарастват потенциалните гласоподаватели на Красимир Каракачанов („Обединени патриоти“), Веселин Марешки (инициативен комитет) и Пламен Орешарски (подкрепен от ДПС).

Допитването показва, че Цецка Цачева е постигнала максимална консолидация на избирателите на ГЕРБ, но не се ползва с никаква популярност извън симпатизантите на ГЕРБ. Потенциалните й избиратели се изчерпват с избирателите на ГЕРБ и за 20 дни не се увеличават.

„Доскоро нещата изглеждаха така: първо място за Цачева на първи тур, но труден балотаж. Сега под въпрос е и първото място на първия тур на изборите. Засега Цецка Цачева води с 4% пред Радев сред твърдо гласуващите, но все още има 12% колебаещи се  гласоподаватели, които  е по-вероятно да гласуват за алтернативни кандидати или да не гласуват, но не са гласоподаватели на Цачева”, твърдят от „Медиана”.

Втори тур на изборите е практически сигурен на 100%.

Ако той е с кандидати Цецка Цачева и Румен Радев, генералът ще победи с преднина около 1%, сочи проучването на агенцията. Данните сочат, че кандидатът на ГЕРБ би победил Красимир Каракачанов и Ивайло Калфин (АБВ), ако някой от двамата стигне до балотаж.

Вторият тур на изборите силно ще бъде повлиян от резултатите на първия тур – наличието на малка или голяма разлика между основните претенденти.

Цачева има много малък потенциал да привлече избиратели, гласували за другите кандидати. Радев има много по-голям потенциал да привлече избирателите на другите кандидати.

От „Медиана” прогнозират, че спонтанно ще се създаде общ фронт „Всички срещу Цачева и ГЕРБ“.  /bTV