close
България

Медицински сестри в Сливен отново излязоха на протест

protest

В Международния ден на здравето медицински сестри в Сливен отново излязоха на протест с искане за по-високи заплати и по-добри условия на труд, информира БНТ.

Специалистите по здравни грижи искат еднакви стартови възнаграждения, в размер на две минимални работни заплати, почасово заплащане на нощния труд и допълнително възнаграждение за работата в спешно и интензивно отделение.

Медицинските сестри настояват още да отпадне и търговския статут на болниците.

Това е третият мирен протест на здравните специалисти. Категорични са, че ако исканията им не бъдат изпълнени, ще преминат към ефективни стачни действия.

В своето обръщение към медиците в България за празника здравният министър Кирил Ананиев ги увери, че напълно разбира причините за техните протести, определи техният гняв като „справедлив“ и ги увери, че техните стремежи са неговите най-важни задачи.

За професионалния си празник българските медици получиха поздравления и от държавния глава. Румен Радев подчертава, че уменията на лекарите допринасят за възхода и развитието на страната ни, защото здравето на хората е на-голямата ценност за обществото ни.