close
България

Медовина стана хит на “Кабиле 2017”

kabile

Eликсирът медовина стана хит на Панаира на туристическите атракции и забавления „Кабиле 2017“. Хиляди посетители се редяха на опашки, за да опитат от медовината, която се предлагаше от ученици на професионалната гимназия по хранителни технологии и туризъм в Ямбол.

„Знаехме, че хората ще харесат медовината, но честно казано, не очаквахме такъв интерес“, каза пред „Стандарт“ Пепа Данева, преподавател по кетъринг в гимназията. Всъщност предлагането на храни от древността бе една от новостите на шестото издание на панаира, чиито организатори са община Ямбол и местния исторически музей. Самата медовина се предлагаше в чаши и бе напълно безплатна. Посетителите опитаха още древни храни – нахут с леща, фалафели от нахут, нумидийско пиле, закуска от сирене и чесън, пълнени фурми, хлебчета с маслини, бисквити с печат и др. Само бисквитите се предлагаха срещу левче, защото бяха гарнирани със снимка от Националния археологически резерват „Кабиле“. Невероятното шоу в събота започна малко след 10 часа. Мястото на събитието бе резервата, който се намира на самата автомагистрала „Тракия“. В областния център Ямбол обаче шоуто започна още в петък вечерта.

Шествие от персонажи от древния свят заля улиците на Ямбол и постави началото на шестия Панаир на туристическите забавления и анимации. Участниците представиха реплики на автентични облекла и въоръжение от античността. Основният акцент е поставен върху траките и римляните, които най-дълго са оформяли облика на земите около днешния Ямбол. Воини, търговци, занаятчии, танцьорки, градски първенци, граждани придаваха неповторимия колорит на парада. Сред тях изпъкваше и образът на Херкулес, с лъвска глава и кожа, пресъздавайки древногръцкия герой с трофея си от Немейския лъв, убит от него.
Панаирът на туристическите забавления и анимации вече шеста поредна година е неизменна част от празничните прояви, посветени на Деня на Ямбол, отбеляза кметът Георги Славов при откриването на фестивала. Провеждането на атракциите на античния Кабиле, съвместно с Регионалния исторически музей е ключово събитие за популяризиране на древния град край Ямбол, който е и единственият в страната съхранен тракийски град. Не случайно именно „Кабиле“ спечели най-високото отличие в Годишните награди на Министерството на туризма през 2016 г. и бе отличен с приза „Изборът на българите“, припомни кметът на Ямбол.

В събота публиката можеше да участва и непосредствено във възстановките чрез специално подготвените за целта атракции като стрелба с лък, разходка с кон, анимациите за деца и др. Специален акцент бяха дегустации на храни и напитки, характерни за античната епоха. На пазара на занаятите пък всеки можеше да открие по нещо за себе си.

Най-много зрители предизвикаха „боевете“ между траките от древния град Кабиле и легионерите от Рим. Сражението между тях завърши с победа на легионерите. И двата лагера обаче бяха приветствани с аплодисменти от многобройната публика.
След битката посетителите бяха пуснати в построения каструм и можеха да се снимат с „римляните“, да играят античната игра със зарове барбут да опитат домашна лимонада. Балет „Кала“ към ОДК-Ямбол изпълни тракийски танц.

Зрителите видяха още представяне на готско въоръжение от група за антични възстановки Dux Anticae от Свищов, представяне на късноантична и средновековна крепост Туида-Сливен, римски съд, театрално изпълнение на басни от Езоп, пазар за роби, театрално изпълнение „7-ми подвиг на Херакъл“, представяне на Сдружение „Крумъ Страшний“-Шумен, уволнение на ветеран от редиците на Cohors II Lucensum, ритуал на Юпитер, ритуал на Дионис.

Пред античната крепост се предлагаха книги от известни български историци. Оказа се, че в резервата са дошли много деца от Ямбол и региона. „За нас това е страхотно преживяване, защото учениците го очакваха. Впечатлени сме от видяното“, сподели Петър Иванов, учител от село Скалица.

За най-малките имаше специални работилници, в които преподаватели от Детски комплекс-Ямбол занимаваха децата с различни видове изкуства. / standartnews.com