close
България

Мерки по повод установени случаи на COVID – 19 на територията на община Ямбол

koronovirus

Лицата с настоящ адрес в област Ямбол с потвърдена положителна проба за COVID 19 през последното денонощие са 12. Единадесет от пробите са взети в лаборатория „Лина“ и една е изследвана в референтната лаборатория в Стара Загора.

След установените първи два случая на положителни проби на треньор и футболист от младежки футболен отбор в Ямбол, вчера бяха взети и изследвани 16 проби за коронавирус на футболисти. От тях 8 са положителни за инфекцията. Момчетата са карантинирани и са в добро състояние, на домашно лечение. Днес ще бъдат взети проби и на останалите от отбора и изследвани за наличие на инфекцията на COVID 19.

Останалите случай на лица с положителни проби за ковид са: мъж на 45 г. от град Стралджа, контактен на заболяла и установена с положителна проба жена. Той е в добро състояние на домашно лечение. Другата проба е на 16 годишно момче също от Стралджа. Положителната му проба за вируса е установена след изследване направено преди предстоящо пътуване. Два случая има и в Ямбол – на 58 г. мъж, който се е изследвал сам и към момента няма сериозни симптоми и е на домашно лечение. Другият случай е на жена на 57 г., контактна на установения си с ковид съпруг. И тя е на домашно лечение към момента.

Общо към днешния ден установените с положителна проба за COVID 19 от областта са 233 лица.

Цялостна дезинфекция ще бъде извършена на сградата на Община Ямбол заради една потвърдена положителна проба за Ковид-19 на служителка от администрацията.

Тя няма преки контакти с граждани при изпълнение на служебните си задължения. След като нейният съпруг е дал положителна проба, служителката е карантинирана.

Всички контактни на нея лица, работещи в сградата на Община Ямбол, също са карантинирани и днес ще бъдат подложени на PCR-тестове.

Работният процес в сградата на Община Ямбол се преустановява от днес, 24.07.2020 г., до 12:00 часа на 25.07.2020 г.

От 8:00 часа на 27.07.2020 г., понеделник, Община Ямбол ще работи с нормално работно време. Извиняваме се за причиненото неудобство.

***

Във връзка със завишените установени положителни случаи на COVID 19 извън сградата на Община Ямбол, но на територията на община Ямбол, считано от 24.07.2020 г., кметът на Ямбол Валентин Ревански нарежда:

– да се предприеме строг противоепидемичен режим в сградите на общинска администрация, детски и учебни заведения, детски ясли и детска кухня, социални услуги и институции, както и всички второстепенни разпоредители;

– дезинфекцията на затворените помещения да се извършва на всеки 2-3 часа;

– препоръчва се временно да се преустанови спортно-тренировъчната дейност във всички спортни клубове, като се предприемат незабавни мерки за дезинфекция на спортните обекти;

Дейностите, които не са преустановени или забранени с тази заповед, се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки, въведени със Заповед №РД-01-402 от 15.07.2020 г. на Министъра на здравеопазването. Въведените с настоящата заповед задължения и ограничения важат до издаване на последващи актове за промяна във въведените мерки.