close
Свят

Метеорит е ударил Луната по време на затъмнението

luna-meteorit

В ранните часове на понеделник хиляди телескопи в Северна Америка и Европа бяха насочени към Луната, за да видят и заснемат вълнуващи кадри на последното пълно лунно затъмнение до 2022 година. Астрономите обаче са уловили и нещо по-интересно от затъмнението – метеорит се е сблъскал с Луната, при което в следствие от експлозията се е получил силен проблясък, съобщава National Geographic.

Космическият обект е ударил Луната в 6:41 ч. българско време, разкриват записите на проекта МИДАС – Moon Impact Detection and Analysis System, който следи за удрящи се в повърхността на Луната метеорити.Подобни сблъсъци е трудно да се наблюдават при пълнолуние, тъй като повърхността на Луната е твърде осветена и камерите трудно биха уловили експлозията от удара.

Рекордният брой телескопи насочени към нашия естествен спътник и затъмнената му от Земята повърхност са спомогнали за заснемането на сблъсъка. Учените разкриват, че метеорит с подобни размери удря Луната поне веднъж на седмица, като мощността на взрива при удара се оценява на еквивалента на няколко тона тротил.