close
Свят

МЗ: Препоръчително е при пътуване от Китай до ЕС пътниците да носят защитни маски от висок клас

pasport-pytuvane

Европейската комисия (ЕК) изготви препоръки за лицата от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство (ЕС/ЕИП), на които предстои пътуване до Китай, както и за лицата, пристигащи оттам, за спазване на основните противоепидемични мерки като хигиена на ръцете, носене на защитна маска за лице, физическа дистанция, информира Министерството на здравеопазването.

Препоръчително е при пътуване от Китай до ЕС всички пътници да носят защитни маски за лице от висок клас. Всеки завърнал се от Китай, който прояви симптоми на COVID-19 в рамките на 10-14 дни, следва да се самоизолира и да потърси медицинска помощ за диагностика и лечение.

Ваксинацията и повишаването на броя на ваксинираните лица остава важна част от мерките за контрол на заболяването, припомнят от МЗ.

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията от извършените изследвания за целогеномно секвениране на проби, взети през декември от заболели лица в Китай, е установено, че вариантите, циркулиращи в Китай, вече циркулират в ЕС и не са предизвикателство за населението. Не се очаква скокът на случаите в Китай да повлияе на епидемичната ситуация с COVID-19 в държавите от ЕС/ЕИП.

В тази връзка към момента ситуацията не налага въвеждането на ограничителни мерки спрямо пристигащи лица от Китай.

За лицата, пътуващи до или пристигащи от Китай, обаче се препоръчва преди пътуване да се уверят, че са получили пълния курс на ваксиниране срещу COVID-19, включително бустерни дози. По време на пътуване се препоръчва носенето на маски за лице, като едно от най-ефективните средства за предотвратяване предаването на SARS-COV-2. Поради това се препоръчва носенето на маска при струпвания на хора, включително по време на пътуване със самолет.

Лицата с хронични заболявания следва да продължат да носят предпазна маска, независимо от действащите в съответната държава противоепидемични мерки. На хората с респираторни симптоми (кашлица, кихане и др.) също се препоръчва да носят предпазна маска.

Поради продължаващите високи нива на разпространение на респираторни вируси в ЕС/ЕИП, включително RSV, SARS-CoV-2 и грип, на всички граждани се препоръча да останат вкъщи, ако са болни; да спазват добра хигиена на ръцете; да носят предпазни маски и да сведат до минимум престоя си в обществени пространства, където има струпване на много хора, включително в обществения транспорт, за да се намали разпространението на респираторни вируси.