close
България

Мигрантите у нас – само в София, Хасково и Сливен

bejanci-migranti

Кандидатите за бежански статут няма да могат да се придвижват свободно из страната – движението им ще бъде ограничено само в три области – София-град, Хасково и Сливен.

Ако бъдат хванати извън територията им, чужденците ще бъдат санкционирани, без да се уточнява как.

При повторно нарушение ще бъдат вкарвани в центрове от затворен тип, докато бъде взето решение дали ще получат статут или не, предвижда пуснатото за обществено обсъждане решение на Министерския съвет за определяне на зони на движение. Целта е да се контролира къде се намират чужденците, за да не застрашават националната сигурност, пише „Сега“.

На чужденците ще се забрани и да се приближават на по-малко от 30 км от границата. Целта е да се спре нелегалното преминаване към Западна Европа.

Изключение ще има само в района на с. Пъстрогор, където има бежански лагер и той е в 30-километровата гранична зона. От юли поделението там ще бъде превърнато в затворен лагер и така достъпът до него ще бъде забранен.

Кандидат-бежанците в София ще могат да се придвижват на запад към сръбската граница най-много на 5 км от Банкя.

Трите зони на придвижване са определени след анализ дали в тях чужденците ще могат да получат всички нужни грижи – медицински, социални и образование.

По неизвестни причини от проекторешението е изпаднало летище София, въпреки че и то е гранична зона и през него минава последният разбит канал за трафик на мигранти. /dnes.bg