close
България

Министърът на културата с изненадваща проверка на могилите край Караново

1

Министърът на културата Боил Банов направи днес изненадваща проверка на „Източна могила” и Селищна могила край новозагорското село Караново.  Министър Банов и екипът му установиха на място състоянието на археологическите обекти.  В кратки срокове Министерството на културата ще вземе мерки за укрепване и съхранение на обектите, съобщават от министерството.

От 2008 г. при старта на разкопките за двата обекта общо културното министерство е отпуснало 18 хил. лв. за археологическо проучване. През 2013 г. – 10 хил. лв., през 2014 г. – още 30 хил. лв. за проучване и консервация.

Карановската Селищна могила е едно от най-големите праисторически селища в България и Европа. Обитавана е от средата на VI до II хилядолетие пр. н. е. Тя е висока 13 м с диаметър при основата 250/150 м. Проучена е площ от 1700 кв. м. Установени са 7 основни културни пласта, които се отнасят към неолита, халколита и бронзовата епоха. Те я богата съкровищница на археологичеки находки от най-дълбока древност.

„Източната могила” се намира на 980 м. североизточно от центъра на селото. Тя притежава статут на единична археологическа недвижима културна ценност.

При спасителните проучвания, провеждани от археолога д-р Веселин Игнатов на Източната могила, през 2008 г. се открива погребение на тракийски владетел, който според древнотракийския обичай е погребан със своята колесница, датирана от средата на І век след Христа. Открити са и други изключително ценни находки. /dariknews.bg