close
България

Митничари задържаха близо 60 000 опаковки с менте бонбони

1503566513

56 448 опаковки с бонбони с имитационни изображения на анимационния герой „Hello Kitty“ задържа Митница Бургас за нарушени права върху интелектуална собственост.

Пратката е пристигнала на Митнически пункт „Пристанище Бургас Център“  в корабен контейнер със стоки от Китай,  декларирани като внос за България. Митнически служители от сектор „Оперативен контрол“ към отдел „Митническо разузнаване и разследване“/МРР/ в Митница Бургас селектират контейнера за щателна митническа проверка. При извършената проверка на 11 август 2017 г. се установява, че съдържанието на контейнера отговаря  на декларираните стоки по вид и количество, но 196 от колетите в контейнера съдържат 2 352 кутии с общо 56 448 опаковки с  бонбони с имитиращи изображения на популярното коте „Hello Kitty“.

Пратката с бонбони е задържана от митническите служители в изпълнение на Регламент (ЕС) № 608/2013 и Закона за марките и географските означения. Митница Бургас е сезирала за случая официалните представители в България на правопритежателя на търговската марка за установяване дали задържаните стоки са фалшиви.

В получен официален отговор до Митница Бургас днес правопритежателят съобщава, че след направен анализ от тяхна страна е установено, че задържаните стоки с изображения на „Hello Kitty“ са фалшиви и са нарушени правата върху интелектуалната им собственост.

Задържаните бонбони  подлежат на унищожаване под контрола на Митница Бургас, като разходите за изпълнение на процедурата са за сметка на правопритежателя на търговската марка.