close
Спорт

Мишо Копанов и Дидо Зайков искат да прекосят с “Фурия” Северния Атлантик

burgas

Михаил Копанов и Диан Зайков са сред съвременните най-успешни ветроходци не само на Бургас, но и на страната. Миналата година съпреживяхме чрез електронния им дневник тяхното изключително успешно участие в Аtlantic rally for cruisers – ветроходно рали за прекосяване на Атлантическия океан по южния маршрут /от Испания в Европа до Карибите в Южна Америка/. Тогава те спечелиха първо място в клас „G“, като изминаха разстоянието за 15 дни и 12 часа. В екипаж от трима, заедно с Румен Котов, те се наредиха шести в общото класиране на около 200 плавателни съда /включително катамарани/ във всички класове.

Новото приключение, в което Мишо и Диан искат да се впуснат, рискувайки здравето и живота си, е пак прекосяване на Атлантическия океан, но по северния маршрут от Британия до САЩ, по който е тръгнал и „Титаник“ през 1912 година.

Пътешествието е опасно, а също така скъпо. Собственикът на яхтата „Фурия“ Румен Котов вече се съгласи да я предостави безвъзмездно за участие. Въпреки че няма да участва в плаването, той заплаща от джоба си пристанищните такси. Мишо и Диан входираха искане към местния парламент на Бургас за финансова подкрепа в размер на 10 000 лева, с които да се закупят нови платна, а старите от миналогодишната презатлантическа регата ще останат за резерва. Общинските съветници трябва да решат дали да ги подкрепят при формирането на бюджета за спорт през следващата 2017 година. Дори при одобряването на исканата сума, двамата ветроходци имат нужда от още средства, които се опитват да набавят чрез приятели и спонсорство.

Прекосяването на Северния Атлантик е най-трудната и най-стара презокеанска ветроходна регата за непрофесионалисти, известна като OSTAR, а във формата за двучленни екипажи – Twostar. Провежда се веднъж на 4 години, по подобие на олимпийските игри. Следващото й издание стартира на 29 май 2017 г. от Плимут, Англия, и финишира в Нюпорт, Роуд Айлънд, САЩ.

Маршрутът минава през зоната на айсбергите. Разстоянието за преминаване е около 3000 морски мили, с курс на плаване от изток на запад – срещу преобладаващите ветрове, при минусови температури, в тежките условия на Северноатлантическия океан. Състезанието се провежда от 1960-та на всеки четири години като регата за самотни мореплаватели, но от 1984 г. има възможност да участват и двучленни екипажи /Twostar/.

Сред участниците в миналите издания са такива известни имена, като самия основател Блонди Хаслър, Франсис Чичестър, Ерик Табарли, в по-ново време Люк Пейрон, Мишел Десьойокс, Майк Голдинг, Томас Ковил, Венсан Риу, Андреа Мура.

Българските участия в тази регата са от по-далечното минало: Остар 76 г. – кап. Георги Георгиев с яхта Кор Кароли, Остар 80 г. – Николай Джамбазов с яхта Тангра, Остар 84 г. – д-р Васил Куртев с яхта Норд, Тюстар 86 г. – Светозар Тенев и Васил Попов с яхта Булкон Стар – единствената досега българска победа в международната регата Тюстар /клас от 10.67 до 12.9 метра/, Тюстар 90 г. – Светлозар Тенев и Хенрих Кокончев с яхта Булкон Стар.

Мишо и Диан вече са записани като участници в Twostar 2017 (доказателството се съдържа тук –http://rwyc.org/ostar/competitors/). В началото на октомври те извършиха изискуемото квалификационно плаване с яхта „Фурия“ от минимум 500 морски мили без прекъсване от Ла Коруня, Испания, до Плимут, Англия, през пословичния с лошите климатични условия Бискайски залив.

„Ние сме готови да рискуваме, за да представим достойно бургаската и българската школа в поредното издание на Twostar, ако ни помогнете с покриването на част от разходите. Вяра и самочувствие, че ще завършим успешно и с гордо вдигнати глави, ни дава успехът от миналогодишното участие в 30-то издание на Аtlantic rally for cruisers. Твърдо вярваме, че е време да се възродят българските състезателни участия в презокеанските регати и успехите от 80-те години на миналия век. Считаме, че българските ветроходци бургазлии, членове на Яхт Клуб „Порт Бургас“, заслужават почетно място в такава престижна презокеанска ветроходна регата. Както винаги досега, ние ще дадем всичко от себе си за победа.“ – с тези думи двамата бургаски ветроходци се обръщат към общинските съветници и разчитат на тяхната подкрепа.

Спортна биография на Михаил Копанов и Диан Зайков:

Двамата са членове на Яхт Клуб „Порт Бургас“ и се занимават с ветроходство от деца.

Михаил Копанов е многократен републикански шампион в класовете Оптимист, Кадет, Четвърттонник, Ял-6, в някои от тях – до 20 пъти. Победител е в много международни регати у нас и извън България, 3 пъти е бил балкански първенец в клас фин, Трето място Европейско п-во клас фин ветерани 2011 г., Второ място световно първенство клас фин ветерани 2008 г. Два пъти носител на наградата Златен глобус.

Диан Зайков  е многократен шампион на България в класовете Конрад 25, IRC и Ял-6, като част от екипажите на яхтите Съндаунър, Венид-Яхт и Юкей. Печели много международни регати с Венид-Яхт, най-значимата от които е Босфора къп през 2014 г. В състава на същия екипаж е награден и с най-престижното ветроходно отличие „Златен глобус“ на фондация „Кор Кароли“ за 2014 г. През декември месец 2014 г. прави първото си преплаване на Атлантическия океан по маршрута Канарските острови – Острови Зелени нос – Мартиника с 45 футова яхта. В началото на 2016 г. участва в регата Антигуа ветроходна седмица (Antigua sailing week) в екипажа на лодка Слипер (J11s), където заемат трето място в клас Racing 4. Победител с яхта „Фурия“ в атлантическото рали 2015 г. В края на май 2016 г. с яхта „Фурия“ и нейния собственик Румен Котов прекосяват Атлантическия океан от запад на изток, като тръгват от Ле Марин, Мартиника, и пристигат в Лисабон – Португалия, с проплавано без прекъсване разстояние от 3277 морски мили за 20 дни и 12 часа.