close
България

Много добра оценка за дейността на ОДМВР –Ямбол през 2017 г.

1_22.03.2018

Оценката даде директорът на ГД БОП главен комисар Ивайло Спиридонов, който присъства на годишния отчет на ОДМВР – Ямбол. На работната среща присъстваха и зам.-директорът на ГДГП старши комисар Стоян Иванов, областният управител на област Ямбол Димитър Иванов, председателите на Окръжен съд и Районен съд в Ямбол, административните ръководители на Окръжна и Районни прокуратури Ямбол и Елхово и ръководни служители от областната дирекция.

Директорът на ОДМВР – Ямбол старши комисар Генчо Иванов посочи, че през изминалата година са планирани и реализирани комплекс от мерки по конкретни дейности, които пряко са се отразили и върху ефективността на работата. Отчетена бе динамиката  на основните криминогенни фактори, влияещи върху средата за сигурност. На територията на областта не са допуснати действия и прояви, съдържащи рискове и заплахи обществеността и за националната сигурност. През изминалата година са регистрирани 1653 престъпления, от тях са разкрити 1152. Разкрити са и 71 престъпления регистрирави в предходни години. Посигнати са 69,69 процента разкриваемост, като по процент на разкриваемост областната дирекция е на челно място в страната. Висока е разкриваемостта и по криминална линия – ригистрирани през годината 1349 престъплени, от които са разкрити 879, и по икономическа линия – регистрирани 325, от тях са разкрити 267 деяния. През 2017 година са разследвани  общо 1847 досъдебни производства, от които приключени и изпратени в прокуратурата са 1528. Повдигнати са обвинение на 868 извършители на престъпления. За отчетния период на територията на ОДМВР-Ямбол са регистрирани 302 пътни произшествия, от тях тежките са 67 с 12 загинали и 69 ранени. За сравнение през 2016 г. са регистрирани 398 ПТП, от които 58 тежки с 16 убити и 71 ранени. Служителите, извършващи пътен контрол са установили 18 999 нарушения, към 16 766 за 2016 г. Съставени са 3315 акта за административни нарушения и 15684 фиша на водачи. Старши комисар Генчо Иванов посочи, че независимо от постигнатите резултати, служителите на ОДМВР-Ямбол ще продължат с активната работа за превенция и противодействие на престъпленията срещу личността и собствеността на гражданите, т. нар. битова престъпност и престъпленията, с корупционен елемент и тези ощетяващи държавния бюджет, както и опазване на обществения ред с акцент върху малките населени места.

Главен комисар Спиридонов поздрави служителите за постигнатите резултати. Той посочи, че те са вследствие на положените усилия от всички служители, както и на изграденото добро взаймодействие с другите структури в МВР, съдебната власт и представителите на различни институции.

Благодарност към служителите отправи и областният управител на област Ямбол Димитър Иванов, който заяви, че със своето отношение и действия служителите на реда са допринесли областта да е едно от най-спокойните места за живеене в страната.

Присъстващите на отчета представители на съдебната власт също дадоха висока оценка за работата на служителите от дирекцията и отчетоха съществуващото много добро взаимодействие между институциите.