close
България

Момиче се отрови с гъби, оцеля по чудо

burgas

22-годишна бургазлийка оцеля по чудо след тежко отравяне с гъби. Случаят с момичето е без аналог, защото досега пациент с подобни показатели не е успявал да оживее, твърдят от МБАЛ-Бургас, цитирани от dnes.bg.

Галя Георгиева постъпва в болницата на 25-и октомври. Два дни по-рано момичето брало гъби с баща си около Приморско.
„Вечерта хапнахме, но към 1:30 часа на мен ми стана лошо и започнах да повръщам, след един час и тя се почувства зле. На следващия ден повикахме Бърза помощ, защото дъщеря ми продължи да се влошава“, разказа бащата Георги Георгиев.

Той консумирал по-малко количество от гъбите, затова и не се влошил толкова, колкото дъщеря си. Отровата на гъбите обаче била толкова силна, че даже кучето на семейството издъхнало, след като яло от тях.

„Момичето беше в изключително тежко състояние – в кома, а чернодробните й ензими бяха 100 пъти над нормата. Борбата беше голяма. Тя премина няколко курса на хемодиализа, но въпреки това остана в същото състояние. По-късно дойде в съзнание, но продължи да е на апаратна вентилация, защото не можеше да диша сама. Постепенно я стабилизирахме и ето, че днес я изписваме“, каза д-р Йордан Томов.
Макар да е видимо здрава, Галя ще трябва да премине на диета и да пази здравето си.

 

Снимка: МБАЛ-Бургас