close
България

МОН: Интернатът в Драгоданово не може да бъде закрит, защото няма друга алтернатива за децата там

dragodanovo-internat

Социално-педагогическият интернат „Христо Ботев“ в сливенското с. Драгоданово няма как да бъде закрит, защото няма алтернатива за децата, настанени е него, обясни пред БТВ Грета Ганчева, директор на дирекция „Приобщаващо образование“ в Министерството на образованието и науката (МОН).

Жителите на селото се оплакват от учениците, като казват, че те често излизат, крадат, тормозят населението, дори предлагат сексуални услуги, а има съобщения и за сексуално насилие между децата. Учениците постъпват в интерната след съдебно решение по препоръка на местните комисии по общини. За реда в институцията от затворен тип следи МОН.

В момента в интерната са настанени 30 деца, но две от тях се издирват заради бягство, каза Ганчева. Седем от учениците са момичета, останалите – по-малки момчета – на 12 – 13 години. По-големите момчета се настаняват в подобно училище в с. Варненци.

Много пъти ни се е искало да закрием интерната в Драгоданово, но ако пристъпим към тази мярка, трябва да преместим седемте момичета при момчетата във Варненци, което няма как да стане, каза Ганчева.

По думите й сигналите за кражби, за тормоз над хората и за сексуални услуги са непотвърдени. „Работим с колегите от МВР в тясно сътрудничество, няма такива потвърдени сигнали“, каза тя.

В МОН няма и сигнали за бременни момичета. „От началото на 2016 г. до момента са извършени пет проверки в това училище. И петте не установяват такива факти. В края на миналата година имаше съвместна проверка с Окръжната прокуратура и Държавната агенция за закрила на детето и резултатите бяха доста добри по отношение на Драгоданово в сравнение с останалите пет такива социално-педагогически училищни интернати“, отчете Ганчева.

През есента имало сигнал за насилие, но той не бил потвърден. „Въпреки това преместихме момчето, за което се говореше, че упражнява насилие, във Варненци, защото нямаме друг полезен ход – изпълняваме съдебни решения и трябваше да е изпратено в подобно учреждение“, обясни тя.

На въпрос трябва ли този дом да е под по-особен контрол, гостът отговори: „Не приемам по този начин да има недоказани твърдения по отношение на тези деца, защото това са деца с много тежка съдба, която е проекция на всички по веригата, които са се провалили. Много други институции не са си свършили работата, преди те да стигнат до това специално училище. Най-напред не са си свършили работата родителите и социалните служби и чак тогава е пристъпено към тази мярка – настаняване в специално училище“.

„Всички знаем за проблемите от години, още през 2011 г. започна реформа в законодателната система по отношение на детското правосъдие. Пет години по-късно все още нямаме закон, който да е в подкрепа на тези деца, а се лутаме между Закона за закрила на детето и Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни“, коментира Ганчева.

Този тип институции не могат да продължават да съществуват, призна тя. По думите й тези деца трябва да бъдат в малки групи, в малки центрове от отворен или затворен тип, да работят по-активно с психолог и социален работник, да бъдат в обикновени общообразователни училища. Сега в интернатите те завършват основно образование, а два от тях – средно образование, и имат възможност за професионална квалификация.

В момента се прави поредна проверка в Драгоданово, както и пълна проверка на учениците. МОН ще се опита да изведе момичетата в подходящи социални услуги в общността, каза още Ганчева. /trud.bg