close
България

МОН одобри новите учебници от първи до десети клас

knigi – uchebnici

Издателство „Просвета“ вече има одобрени учебници по всички предмети от първи до десети клас, след като оценителните комисии на Министерството на образованието и науката /МОН/ дадоха днес максимална оценка за всички нови учебници на издателската група за четвърти и десети клас, съобщават от ведомството.

Оценителите одобриха както печатните издания, така и електронните им варианти. За първи път десетокласниците ще имат възможността да учат и по електронни учебници, които отговарят на най-високите европейски стандарти, информират от издателството. В процедурата за нови учебници за четвърти и десети клас издателство „Просвета“ е представило най-много заглавия за оценяване.

„Предлагаме два пълни комплекта по всички предмети за четвърти клас – „Голямото приключение“ на „Просвета плюс“, и „Чуден свят“ на „Просвета- София“, е заявила Кина Андреева – главен редактор на издателската група.

Същите авторски колективи са създали и учебниците за първи, втори и трети клас, които са най-предпочитаните от учителите в страната. Извън двата комплекта за четвърти клас „Просвета“ предлага за четвърти клас и по един учебник по чужд език – английски, немски и руски. За десети клас издателската група е създала 15 проекта по всички изучавани предмети, като по някои от тях има по два учебника, дело на различни авторски екипи. Те са с логото на „Просвета“, „Просвета АзБуки“ и на „Просвета плюс“.

След одобрението от МОН идва вторият важен етап – учителите трябва да оценят и изберат учебника, по който ще преподават в училище през следващата 2019/2020 учебна година. За да получи оценка „приложим“, един проект трябва да събере най-малко 50 процента подкрепа. От „Просвета“ гарантират, че ще доставят на училищата всички печатни учебници в сроковете, определени от МОН.