close
България

Мораториумът за новите лекарства падна

lekarstva-hapcheta

За 34 минути, в последния си пленарен ден за тази година, депутатите промениха бюджета на Здравната каса. Така забраната през 2018-а година да се финансират нови лекарства отпадна.

Депутатите си благодариха едни на други, че са стигнали до консенсус по темата „здраве“. А лидерът на БСП Корнелия Нинова обобщи ситуацията с три думи: „справедливост, ред и урок – как не трябва политиците да постъпват друг път“.

Законопроектът беше внесен от Цветан Цветанов, Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ, Албена Найденова и Волен Сидеров на 20.12.2017 г. Той беше гласуван на първо и второ четене в днешното пленарно заседание на депутатите.

Припомняме, че преди седмица народните представители приеха на второ четене забраната върху новите лекарства и терапии да остане. Така те отхвърлиха ветото на президента Румен Радев. Само ден по-късно, министър-председателят Бойко Борисовзаяви от Брюксел, че е готов да преразгледа мораториума за онези лекарства, които се използват в ЕС.

Няколко дни по-късно Цветанов заяви, че ГЕРБ дават заден ход. След серия разговори по веригата Министерския съвет – Народното събрание, лидерът на депутатите от ГЕРБ обяви в писмена позиция готовност управляващите да преразгледат решението си и да отменят злополучния Параграф 6 от бюджета за здраве догодина. Заявката беше това да се случи само при условие, че за това има пълно съгласие на всички парламентарни групи. /NOVA