close
Свят

Морското равнище по южното крайбрежие на САЩ се е повишило с 12 см

okean

От 2010 г. насам морското равнище в крайбрежните райони на южните и югоизточните щати на САЩ се е повишило с 12 сантиметра, става ясно от проведено проучване.

Според последните научни изследвания, покачването на морското равнище през последното десетилетие и половина води до това, че крайбрежните общности в южните части на САЩ стават по-уязвими от наводнения и разрушения, предаде БГНЕС.

Сред големите градове, които се намират под непосредствената заплаха от това драматично покачване на морското равнище, са Хюстън, Ню Орлиънс и Маями.

„Цялото югоизточно крайбрежие и крайбрежието на Мексиканския залив усещат въздействието на ускореното покачване на морското равнище“, казва Джианджун Ин, климатолог от Университета на Аризона, автор на едно от научните изследвания, публикувани през последните седмици, съобщи „Вашингтон пост“.

Изчисленията на Ин показват, че от 2010 г. насам темпът на покачване на морското равнище в региона се увеличава с около един сантиметър годишно, което възлиза на покачване на морското равнище с близо 12,7 сантиметра през последните 12 години до 2022 г., което е повече от два пъти повече от средното за света.

Проучването на Ин показва, че неотдавнашните катастрофални урагани, включително две от най-силните бури, които някога са връхлитали САЩ – Майкъл през 2018 г. и Йън през 2022 г. – са се влошили значително поради по-бързо покачващия се океан. Данните показват, че морското равнище е с осем сантиметра по-високо, отколкото е било през 2006 г., след като ураганът Катрина е достигнал сушата в Ню Орлиънс.

„Оказва се, че нивото на водата, свързано с урагана Йън, е било най-високото в историята поради комбинирания ефект от покачването на морското равнище и бурните вълни“, казва Ин.

Повишаването на морското равнище, допълнено от свиването на влажните зони, мангровите гори и бреговете поради масовото застрояване, излага милиони жители, които живеят по южното крайбрежие на САЩ, на по-голям риск от силни бури и наводнения.

Повишаването е „безпрецедентно от поне 120 години насам“, твърди Сонке Дангендорф от университета Тулейн във второ проучване, публикувано в Nature Communications, което установява същата тенденция от 2010 г. насам по цялото крайбрежие на Мексиканския залив и югоизточните брегове на САЩ.

„Това е прозорец към бъдещето“, казва Дангендорф, според когото темповете са толкова високи през последните години, че са подобни на това, което би се очаквало в края на века при сценарий с много високи емисии на парникови газове.

Две допълнителни проучвания, които все още не са публикувани, показват, че в части от Тексас и Луизиана потъването на земята отдавна е фактор, който с течение на времето допринася за повишаване на морското равнище. В последните проучвания обаче учените показват бързо покачване на морското равнище на места като Пенсакола и Кедър Кий, Флорида, където земята не потъва толкова бързо, колкото на места като Гранд Исл, Луизиана или Галвестън, Тексас, според Post.

Учените смятат, че това бързо покачване на морското равнище е обезпокоително изменение на климата, което може да бъде повлияно от глобалното затопляне. Дангендорф заяви, че промените приличат повече на това, което учените някога са очаквали, само ако светът продължаваше да изпомпва в атмосферата огромни количества газове, които нагряват планетата.

„Имаме това принудително ускорение, но след това отгоре имаме естествена променливост и през последните няколко години нямахме късмет, като това ускорение се наложи върху естествената променливост“, каза Дангендорф.