close
Свят

Мощно земетресение разтърси Албания

zemetresenie

Трус с магнитуд 6,4 и мощни вторични трусове разтърсиха Албания тази нощ. Епицентърът на земетресението е бил на 34 километра западно от столицата Тирана, под повърхността на Адриатическо море. Трусът се е усетил силно и в Италия.

Земетресението удари малко преди 4 часа сутринта местно време и хиляди паникьосани хора изтичаха по улиците от клатещите се сгради. В Скопие, Прищина и Подгорица също има сигнали, че са усетили земетресението, макар и по-слабо.

Най-силният вторичен трус беше с магнитуд 5,3 и беше регистриран около 6 минути след първия. Това е второто силно земетресение в Албания в последните два месеца. Трусът с магнитуд 5,6 на 21 септември повреди повече от 500 къщи. Тогава министерството на отбраната каза, че това е било най-силното земетресение в Албания в последните 30 години.

Около 10 души от град Дуръс са затрупани под рухнал жилищен блок, пише сайта Ляйми фундит. Граждани са се обадили за помощ, но още не е започнала спасителна операция. Срутилият се блок е 6-етажна сграда, построена през 1994 г. Поне 14 души са пострадали в Тирана. Те са се обадили за линейка по телефона за спешна помощ и такава им е оказана. Нито един от тях не е в тежко състояние.

Все още се прави оценка на щетите и се търсят и други пострадали.

От МВнР съобщиха, че няма данни за пострадали българи.

По данни на българското посолство в Тирана електричеството и интернет връзката е прекъсната на много места в страната. В мисията ни е сформиран кризисен щаб и екипът е в готовност за оказване на съдействие. Не са постъпили данни за пострадали български граждани или за загубена връзка с наши сънародници в Албания. В страната е създадена консулска група за взаимопомощ и информация, към която също не са постъпили данни за пострадали граждани на други държави.

При необходимост българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Тирана на телефони +355 4 22 33 155 и +355 4 22 32 906.