close
LifeStyle

Мъжете остаряват по-бързо от жените

nejnost-lubov-love-jena

Финландски учени установиха, че 50-годишните мъже биологично са с четири години по-стари от жените на същата възраст, съобщи в. „Дейли мейл“, цитиран от „Труд“.

Разликата съществува още при 20-годишните, но тогава тя е малко повече от година.

Учени от университета в Ювяскюла са сравнили хронологическата възраст (броя на рождените дни) на хиляди доброволци спрямо биологическата. Те са използвали тестове, които установяват влошаващото се състояние на организма на базата от маркери в ДНК.

Въпреки разликата учените мислят, че с времето тя намалява, защото мъжете във Финландия не пушат вече толкова много, докато при жените порокът се запазва. Индексът на телесна маса е друг основен фактор зад половите разлики в остаряването. Мъжете средно са с повече наднормено тегло от жените.

Резултатите от изследването помагат да бъде обяснено защо жените средно живеят по-дълго от мъжете.

Учените са работили с 2240 близнаци, разделени в две групи според възрастта. От тях 151 двойки били брат и сестра – с еднаква генетика и начин на живот в детството. Биологичната възраст е изчислена с т. нар епигенетични часовници, които измерват нивата на ДНК метилиране. Това е степента, до която метиловите групи се прикачват към ДНК в клетките.

Специалистите ги описват като раци, които се закрепват за корпуса на кораб и го забавят.

Освен това специалистите са отчели годините, прекарани в учене, индекса на телесна маса, тютюнопушене, пиене, физическа активност, за да установят кои фактори може да влияят върху скоростта на остаряване.

Една от теориите, според която жените живеят средно с около 4 години повече от мъжете, е заради женската склонност за проследяване на здравословното състояние и провеждане на редовни профилактични прегледи за разлика от мъжете. От друга страна, според изследване, цитирано от BBC, мъжете са по-склонни да работят по-тежък и стресов труд, което намалява продължителността на живота.