close
България

Награди за победителите в ученически конкурс за Освобождението на Сливен по време на изложба за годишнината

DSC_7547

Изложба „13 безсмъртни българи“ беше открита в зала „Май“ по повод 140 години от Освобождението на Сливен от турско иго. Състоя се и награждаване на участниците от Ученическия конкурс „140 години от освобождението на Сливен“. Изложбата е на фондация „Безсмъртни българи и представя едни от най-бележитите личности в нашата история – Васил Левски, цар Симеон Велики, Патриарх Евтимий, княз Борис І и др.

Ученическият конкурс за доклад, реферат и историческо есе „140 години от Освобождението на Сливен“ беше организиран по инициатива на Народно читалище „Зора – 1860“, с партньорството на Община Сливен и Регионално управление на образованието – Сливен.

Целта му е, младите хора да се запознаят с миналото на своя край, да мислят творчески, възпитание в патриотизъм, уважение и любов към местната история, да усвоят умения за извършване на научно-изследователска работа, проучване на документални източници на библиотеката.

Всички участници в конкурса получиха сертификати за участие и предметни награди. Класиралите се на първо, второ и трето място, получиха и парични награди, които бяха връчени от Пепа Чиликова – зам. – кмет „Хуманитарни дейности“ на Община Сливен.

ІІІ място – Ралица Пламенова Жекова – ученичка в Х клас на Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“ – гр. Сливен;

ІІ място – Ванеса Росенова Монева – ученичка в ХІІ клас на Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“ – гр. Сливен;

І място – Иван Тихомиров Тенев – ученик в ХІІ клас на Профилирана хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“ – гр. Сливен.