close
България

Над 10 хиляди са посетили ямболския Безистен за 1 година

Безистена

Над 10 хиляди посетители за една година са преминали през емблематичната за Ямбол сграда на Безистена. От септември 2015 г. петвековната постройка на бивш  покрит пазар функционира вече като Културно-информационен център с Интерактивен музей.

В днешния ден на отворени врати по повод 1 година от обновяването му Безистенът посреща стотици гости със специална програма от театрални спектакли, детски пленер, викторини. Вечерта, от 18.30 часа посетителите ще имат възможността да се насладят на уникалната акустика на сградата с концерт Духовна музика, представен от Ямболската хорова школа „Проф. Георги Димитров“.

След обновяването й по европейски проект сградата на Безистена привлича хиляди жители и гости на града най-вече с Интерактивния си музей. Истории и личности от миналото на града „оживяват“ чрез вградените съвременни технологии. Допълнително предимство на Безистена като туристически обект е, че всички видеоматериали са представени на 5 езика – български, английски, руски, немски и френски.

Само в рамките на година сградата се утвърди като предпочитано място за различни видове концерти, спектакли и делови форуми.

От април т. г., когато бе въведен входна такса за част от експозициите, приходите към момента са близо 9 хил. лв., в това число и от наеми. Разработването на Безистена като многофункционален обект и основна туристическа атракция в града е част от усилията на община Ямбол за развитие на културния туризъм. Основната дейност и различни инициативи за промоция и реклама се реализират от Общинското предприятие „Туризъм и култура“.

Безистена      Безистена