close
България

Над 100 опасни секти у нас, някои се маскират като еколози

sekta

Поне 100 опасни секти, регистрирани като църкви, вербуват българите, показва проверка на в. „Телеграф“. Статистиката става ясна след случая с 18-годишния Калоян, който преби медсестра и се самоуби. Родителите му казаха, че е зомбиран от руската секта Анастасия.

Според закон от 2002 г. всяко вероизповедание може да се регистрира като църква. Това става във фирменото отделение на Софийския градски съд.

Сектите и култовете носят в себе си определени опасности на четири нива, пише вестникът – на лично ниво, на ниво семейство, общество и държава. Нужни са сериозни поправки в Закона за вероизповеданията, казва професорът по богословие Иван Желев, дълги години шеф на дирекция „Вероизповедание“. Съдът е пуснал 168 култа у нас.

Феновете на Анастасия се маскират като еколози. Привържениците прокламират първобитен начин на живот, не ядат месо. В Русия имат около 300 000 членове. У нас имали комуна от сламени и дървени къщи до елховското село Славейково. Никой не може да проникне там, твърдят местни хора. /dnes.bg