close
България

Над 11 000 лева е събраната сума за възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен

shesti-artileriiski-polk-sliven

Дарените средства в кампанията за спасяване на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен са в размер на 11 379.45 лева. Това показва справка на постъпленията по банковата сметка към 27 декември 2016 година.

Последната събрана сума възлиза на 627.80 лева. Тя беше събрана по време на базар, организиран от Сдружение „Свети Георги Победоносец“-Сливен на 22 декември. Всеки, който пусна пари в кутията за дарения, можеше да си избере от подготвените картички, посветени на паметника, детски хвърчила, красиви ръчно изработени коледни играчки, направени специално за базара, книга на Атанас Скатов, диск с видео от експедициите на сливенския алпинист и др. Събитието беше проведено по време на Годишните награди на сдружението в зала „Сирак Скитник”. Сумата, събрана за по-малко от час, беше преведена по дарителската сметка на кампанията.

Фирма „Терснаб“ АД също се включва в кампанията за възстановяване на паметника. Съветът на директорите е взел решение да подкрепи инициативата, като предостави строителни материали и стоки в размер на две хиляди лева.

През последните няколко месеца Община Сливен и Инициативен комитет започнаха кампания за набиране на средства. Бяха организирани концерти, благотворителни базари и други инициативи. Към каузата се присъединиха ученици и хора от Сливен и различни краища на страната и света. Има поставена и дарителска кутия на централния вход в сградата на Община Сливен. Сумата от дарения от последните дни все още не е преброена.

С общи усилия бяха събрани първите 10 000 лева, които са достатъчни за започване на първоначални дейности по спасяване на паметника. Специалисти се ангажираха да изготвят писмено становище за мерките, които трябва да бъдат предприети, а след това ще започнат поетапно дейностите.

Община Сливен и Инициативният комитет благодарят на всички дарители и на специалистите, които се ангажираха с набелязване на мерки за възстановителни дейности, за съпричастността и желанието да подкрепят каузата за спасяване на паметника, който се намира в бившия зенитен полк в града под Сините камъни. Всеки, който има желание, може да посети специално създадената страница в социалната мрежа Фейсбук – Да спасим паметника на Шести артилерийски полк. Там се публикува актуална информация за хода на кампанията.

Дарителската сметка на Община Сливен, в която всеки може да дари средства, е:

IBAN: BG73FINV91508416216422

BIC: FINVBGSF

Код: 445100

Титуляр: Община Сливен