close
България

Над 200 язовира у нас са опасни за населението

qzovir

205 язовира са опасни за населението. Това показва проверка, разпоредена от прокуратурата. Близо 80 язовира са в предаварийно състояние.
Само в 11 случая агенцията по метрология и технически надзор е направила опит да санкционира нарушители. Масово не се спазват и предписанията от агенцията.

Според заместник-главният прокурор Ася Петрова, в закона за водите има записани текстове, с които от агенцията могат да налагат глоби.

Само шест акта за нарушение са издадени по отношение опасните 200 язовира.

След като през март потърсихме помощ от министерството на икономиката за проверка на ДАМТН, едва сега получихме доклад от проверката, каза Петрова. В него обаче министерството подкрепя агенцията в тезата, че не могат да бъдат налагани принудителни мерки.

Според прокуратурата действията на ДАМТН били тежко укорими. Ремонти на яз. „Бели Искър“ все още не са започнали, макар да има констатирани отдавна проблеми. Отговорността кой да ги прави се прехвърля между няколко организации. За това и прокуратурата преди няколко дни е сезирала държавата и общината да предприемат спешни мерки.

Започва процедура, която може да завърши с глоба за министъра на регионалното развитие и благоустройството за това, че не са предприети действия по укрепването на язовира. Прокуратурата смята, че КЕВР бърка в преценката си, че концесионерът не трябва да инвестира в укрепването на язовира./БНТ