close
България

Над 2000 бургаски първолаци ще влязат през септември в обновени и модерно оборудвани класни стаи

klasna-staq

Над 2000 бургаски първолаци ще прекрачат прага наесен на 92 изцяло обновени и модерно оборудвани класни стаи в общо 33 училища на територията на цялата община. В момента в тях тече мащабна реконструкция и промяна на интериора по програмата „Първокласно начало“ на Община Бургас, като дейностите в тях са в пълен синхрон с осигуряването на сигурна и безопасна среда на децата в класните стаи при възможност за присъствена форма на обучение.

Ремонтите включват полагане на специални антибактериални настилки на пода, които позволяват бързо и лесно почистване и дезинфекциране. Стаите ще бъдат обзаведени с нови индивидуални чинове, които ще дадат възможност за осигуряване на достатъчно разстояние между учениците и спазване на необходимата социална дистанция.

Тази година всяка класна стая от проекта „Първокласно начало“ ще бъде оборудвана с най-новите технологични средства, използвани в сферата на образованието – модерен интерактивен панел с вграден компютър. Панелът е със сензорен екран, операционни системи Windows 10 и Android, и софтуер за работа с интерактивно съдържание. Той разполага с най-добрите технологични характеристики и работи без необходимост от допълнително закупуване на лаптоп и проектор.

Подготовката и работата в дигитална среда и най-новите електронни ресурси в бургаските училища ще даде възможност при необходимост за бързо превключване на учебния процес към онлайн обучение.

Обновяването на класните стаи включва още ново лед осветление, бюра и шкафчета, които ще допълнят интериора, а за моментите на отдих или творческа креативност на бургаските първокласници ще бъдат разположени и меки мебели тип „пуф“ или т. нар. барбарони.

Освен реновираната материална учебна база, общинският проект „Първокласно начало“ въвежда и нови интерактивни методи на работа в клас, съчетаващи най-доброто от европейския и световен опит в сферата на образованието. Резултатите показват, че новият начин на преподаване на учебния материал, чрез използването на иновативни методи, групов и игрови подход, значително увеличава вниманието и функционална грамотност на децата, и развива тяхната екипност, творчество и когнитивни способности.