close
България

Над 30 коли са спрени от движение през уикенда

kat

Над 30 автомобила на нарушители на пътя са спрени от движение в страната за денонощие, защото са свалени регистрационните им табели, съобщава „24 часа“.

В петък срещу събота влязоха в сила новите правила за движение по пътищата, които предвиждат двойно по-големи глоби за скорост и алкохол, както и сваляне на табелите за някои нарушения. Предварителните данни сочат, че най-много табели са прибрали пътните полицаи в София.

Повечето от шофьорите са били без книжки, следвани от тези, които са употребили алкохол, а един отказал да бъде тестван с дрегер. Според новите правила в тези случаи табелите се свалят за срок от 6 м до 1 г.

Шофьор от врачанското с. Игнатица остава без табели, защото седнал зад БМВ-то си пиян. Дрегерът отчел 1,2 промила алкохол в кръвта. Спипан е по време на спецоперация против битовата престъпност. Десетки са останали и без книжки заради различни нарушения. Обобщени резултати от първите дни след промените се очакват в понеделник.

Според новите промени в Закона за движение по пътищата полицаите ще свалят на място табелите на шофьори, които са пили алкохол, употребили са наркотици, карат без книжки или откажат тест с дрегер. Без табели остават и собственици на коли, които ги дават за ползване от тези категории нарушители, както и на гонкаджии.