close
България

Над 3900 души празнуват в Ямбол днес

imen den

Днес отбелязваме един от най-големите християнски празници – Гергьовден.

Празникът предвещава пристигащото лято и е свързан с новата стопанска година – затова денят е изпълнен с много обичаи, свързани със земеделието, скотовъдството и здравето. „Всяка капка гергьовски дъждец жълтица носи“, смята народът. Щом вали в деня на Свети Георги, плодородна година ще е.

Свети великомъченик Георги Победоносец бил убит през 303 година по заповед на римския император Диоклециан, защото защитавал християнството.

Светецът е почитан като покровител на земеделци, животновъди и закрилник на българското войнство, затова 6 май е почитан като Ден на храбростта и Ден на Българската армия.

На днешния ден в Ямбол празнуват 3971 души, от които 2892 мъже и 1179 жени.

Най-често срещаното име, сред празнуващите на Гергьовден, е Георги с 2484 представители. Това е и най-честото срещано мъжко име в България. Неговите производни, Жоро и Гошо са със съответно 23 и 8 представители. Поредицата от имена продължава по следния начин: Галин-139, Генчо-79, Ганчо-53, Гинчо-5 и Йорго-1.

При дамите най-популярно е името Галина с 456 празнуващи. След нея се нареждат Гергана-287, Галя-226, Ганка-172, Гергина-20, Георгина-8, Георгия-7, Гиргина-2 и Гюрга-1.

Честит празник на всички свързани с Гергьовден. Нека Свети Георги Ви закриля и носи късмет, благополучие и щастие!