close
България

Над 50% от бизнеса ще вдига заплатите догодина

smetki-danyci

Повече от половината от работодателите ще повишат възнагражденията на служителите си, показва проучване на бизнеса, съобщава Нова тв.

Очакванията на бизнеса за по-високи възнаграждения на служителите идват основно заради липсата на добре подготвени кадри в отделните сектори. Прогнозите са за среден ръст между 5 и 7 % през следващата година – като увеличение на заплатите планират повече от половината от работодателите, при 47 % ще има замразяване на доходите, а намаление на доходите не се очаква.

Ръст в продажбите догодина очаква всеки трети работодател, средно с 3-4 %. А когато работата расте – растат и заплатите на служителите.

По-високи заплати ще има в сферите на туризма, комуникациите, аутосринга, в IT сектора, както и в машиностроенето и електротехниката.

Ръстът в заплатите няма да е за сметка на съкращения. Точно обратното – две трети от работодателите няма да намаляват персонала, а всеки пети – дори ще наема нови кадри.

Всеки трети работодателя смята, че минималната заплата в страната трябва да надскочи 460 лева – колкото е планирана за догодина.