close
Свят

Над 90 са жертвите на експлозията в Кабул, нанесени са щети на българското посолство

kabul-sn-bgnes

Най-малко 90 души са загинали, а над 380 са ранени при атентата в Кабул, сред тях – жени и деца, съобщи Ройтерс като цитира данни на афганистанското здравно министерство. Според местните власти жертвите са предимно цивилни афганистанци. От вътрешното ведомство на страната призоваха хората да дарят кръв. Д-р Салим Расули, директор на болничната служба в Кабул, каза пред ДПА, че броят на жертвите може да нарасне, тъй като много от пострадалите са в критично състояние.

От цистерната, използвана за атентата, не е останало почти нищо, заяви говорителят на афганистанското министерство на вътрешните работи Наджиб Даниш. От взривната вълна са унищожени и 30 автомобила. Експлозията е била толкова силна, че е избила прозорците и вратите на сградите на стотици метри от мястото.

Атентатът бе извършен на площад Занбак в центъра на Кабул близо до германското посолство. В района има и други дипломатически представителства и административни сгради, така че мишената на нападението все още не е ясна, отбелязва Ройтерс. Доктор Башир Наджийб заяви пред Би Би Си, че експлозията е избухнала на площад „Замбак“, което е съвсем близо до турското посолство. А от дясната страна на площада минава пътят за президентския дворец. Там е министерството на външните работи.

Няма пострадали служители на българското посолство в Кабул. Нанесени са материални щети на сградата на дипломатическата ни мисия, съобщиха от Министерството на външните работи. Новината коментира и министърът на отбраната Красимир Каракачанов. В Кабул има 11 български военни, но в друг район. В ефира на Нова телевизия той заяви:

„Правителството е в течение, задействан е планът за евакуация при такива ситуации в българското посолство. По план те трябва да се евакуират в британското посолство“.

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев сподели, че служителите в посолството са невредими. Атентатът, по всяка вероятност, е бил насочен срещу посолството на Германия:

В мисията ни има 5-има служители – временно управляващ и още четирима, които са в състава. Те вече са в безопасност. Вероятно ще бъдат преместени в Британското посолство, което е много добре охранявано. В момента се прави оценка на риска – дали има опасност за живота им оттук нататък. Съобразно риска ще направим всичко възможно да гарантираме живота и здравето на нашите служители там. Ние сме в постоянна връзка с тях. Всички са много уплашени, много смутени, тъй като това е било голямо по своя обем нападение. Ще продължаваме да държим връзка с тях, за да имаме изчерпателна информация и на база на нея, анализирайки, да вземем адекватни решения.

До момента никой не е поел отговорност за атаката, която става в началото на свещения за мюсюлманите месец Рамадан. Талибаните отрекоха да са свързани с атентата.

Германският външен министър Зигмар Габриел написа в Туитър, че атаката е била насочена към германското посолство. Сред пострадалите има работници към посолството, убит е и афганистански охранител.

Афганистанската столица е обект на чести нападения въпреки засилените мерки за сигурност. /БНР