close
България

Най-мръсен въздух дишат хората в най-бедните райони

pechka-pushek

Екоминистърът Нено Димов призна, че най-мръсен въздух дишат хората в най-бедните райони, пише dnes.bg.

Основният източник на замърсяването на въздуха е битовото отопление на твърдо гориво. По-мръсно е там, където няма топлофикация и газификация.

„Индустрията, с малки изключения, е най-малко замърсяващата, защото там има най-много предпазни мерки, които са взети“, обясни Димов пред Нова телевизия.

Според него по-големите градове с по-високи финансови възможности вървят по-бързо напред и при мерките за намаляване на вредните емисии.

Димов обаче смята, че не може да се каже, че въздухът в България е по-мръсен от този във Франция.

„Ако през 2011 г. всички станции в София са превишавали годишната норма, то през 2016 г. само две превишават. Говорим за годишната норма, не ежедневната“, уточни министърът.

Една от мерките, които ще бъдат предприети, е коли, които не отговарят техническите условия, да не получават първа регистрация у нас.

А след поредния протест на жителите на Банско с искане за втори лифт, екоминистърът обясни, че планът за курорта не предвижда друго строителство освен съоръжения за спорт.

Въпреки това в плана няма да бъде записано изрично, че става въпрос за изграждането на лифт.

„В план за управления няма инвестиционно намерение. Инвестиционното намерение отделно минава на оценка за въздействие на околната среда“, заяви Димов.

Той обаче е категоричен, че не може да бъде построен хотел.

„Може единствено ски писти и съоръженията към тях“, заяви Димов и допълни, че решаването на проблема с втори лифт в Банско трябва да намери решение, защото чака вече 10 години.

„Колите, които се качват, за да ползват пистите замърсяват повече, отколкото електромобилът, който всъщност представлява лифт“, заяви министърът.