close
Свят

Най-скъпата картина в света е окачена в саудитска яхта

spasitelqt na sveta

Най-скъпата картина на планетата – „Спасителят на света“ на Леонардо да Винчи, е окачена на стената в яхтата на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, съобщават ТАСС и АФП, цитирани от БТА.

Шедьовърът беше продаден на търг през 2017 г. за сумата от 450 млн. долара.

Картината на Леонардо е окачена в яхтата „Сирин“, принадлежаща на саудитския престолонаследник. Тя ще украсява плавателния съд, докато не бъде построен културният център в района на Ел-Ула в провинция Ел-Мадина, където ще бъде изложен шедьовърът.

По данни на агенция Блумбърг напоследък яхтата на принц Мохамед бин Салман се намира в района на египетския курорт Шарм ел-Шейх.

Първоначално се предполагаше, че платното „Спасителят на света“ ще бъде изложено във филиала на парижкия Лувър в Абу Даби. Но през месец март вестник „Ню Йорк таймс“ написа, че тези планове са били отменени и че управата на музея в емирството не знае къде се намира платното.

През месец май вестник „Телеграф“ помести статия, според която експерти от Лувъра се съмняват в авторството на Леонардо при сътворяването на „Спасителят на света“.