close
LifeStyle

Намалете консумацията на тези храни през лятото

luti-chushki

Въпреки променливото време, навън е истинско лято – горещо, изморително, задушно… И по-често толкова е топло, че нищо не ни се яде. Ама съвсем нищо. Само че това няма как да стане, тъй като физически организмът ни няма да издържи без храна. Затова е добре да знаем на какво да наблегнем и какво да избягваме през лятото. Да видим кои категории храни трябва да избягваме според kulinar.bg, докато навън е над 30 градуса.

Пикантни храни

Пикантните храни всъщност са такива заради едно определено вещество в тях – капсацин. Той придава онова парещо усещане в устата ни, когато хапнем нещо лютиво. Само че в тези жеги е добре да избягваме лютите чушки. Учени са доказали, че капсацинът повишава краткосрочно телесната температура, когато влезе в организма. И макар това да не е толкова осезаемо, колкото по-горещо е навън, толкова повече го усещаме. Затова, оставете лютичкото за зимата.

Диуретични храни

Знаем, че лятото водата е най-добрият ни приятел. Важно е да приемаме възможно най-много и да отделяме възможно най-малко. Затова е добре да се избягват диуретични храни. Тоест такива, които карат организма ни да отделя течности. В тази група влизат напитки, съдържащи кофеин – кола, кафе, черен чай. Освен това – манго, копър, артишок и аспержи. Ако ги приемате, това може да ви направи отпаднали и уморени.

Храни, богати на белтъчини

Колкото и да обичаме богатата скара през лятото, по-добре да не прекаляваме с нея. Голямото количество белтъчини в месото го прави трудно за храносмилане. А през лятото организмът ни е изморен от топлото време и смилането става още по-трудно. Тялото ни изразходва между 50 и 100 % повече енергия, за да смели белтъчините в сравнение с въглехидратите. Освен това, когато разгражда белтъчините, тялото освобождава допълнителна топлина.

 

Снимка: omniboo.com