close
България

НАП пусна 8 нови електронни услуги

nap-virus

От 15 октомври НАП предостави осем нови електронни услуги на своите клиенти. С това броят на е-услугите, които приходната агенция предлага на своите клиенти достига над 90. Новите услуги са:

1. Подаване на „Искане за издаване на удостоверение за местно лице“. Услугата е достъпна с КЕП/ПИК за юридически и физически лица. Автоматично ще бъде предоставен достъп до тази услуга на задължено лице с право на пълен достъп до е-услугите на НАП, както и на упълномощено лице с пълен достъп до групата услуги “ Искане за издаване на документ „. За лицата имащи ПИК, издаден от НАП с разрешен достъп до услугата „Подаване на искания за издаване на документи от значение за признаване, упражняване или погасяване на права или задължения на хартиен носител“ също автоматично ще получат достъп до тази услуга.

2. Подаване на „Декларация по чл. 29а, ал. 4 от ЗДДФЛ за упражняване правото на избор на облагане от физическите лица, регистрирани като земеделски стопани“. Услугата е достъпна с КЕП и ПИК за физически лица. Автоматично ще бъде предоставен достъп до тази услуга на задължено лице с право на пълен или частичен достъп до е-услугите на НАП, както и на упълномощено лице с пълен достъп или частичен до групата услуги „Декларации, документи или данни подавани от физически лица“.

За лицата имащи ПИК, издаден от НАП с разрешен достъп до услугата „Подаване на декларации, документи или данни“ също автоматично ще получат достъп до тази услуга.

3. „Справка за декларирани, изчислени и внесени задължителни осигурителни вноски на самоосигуряващо се лице за година“, която е достъпна с ПИК и с КЕП от всички физически лица, имащи разрешен пълен достъп до услугите на НАП и такива с КЕП на упълномощено лице, на които е разрешен пълен достъп до услугите „Предоставяне на данъчна и осигурителна информация и информация от данъчно-осигурителната сметка“.

4. Подаване на „Уведомление по чл. 77 от ДОПК“ с КЕП. Услугата е достъпна с КЕП за юридически лица. Автоматично ще бъде предоставен достъп до тази услуга на задължено лице с право на пълен или частичен достъп до е-услугите на НАП, както и на упълномощено лице с пълен достъп или частичен до групата услуги „Декларации, документи или данни подавани от юридически лица“.

5. Подаване на „Уведомление по чл. 77а от ДОПК“ с КЕП. Услугата е достъпна с КЕП за юридически лица. Автоматично ще бъде предоставен достъп до тази услуга на задължено лице с право на пълен или частичен достъп до е-услугите на НАП, както и на упълномощено лице с пълен достъп или частичен до групата услуги „Декларации, документи или данни подавани от юридически лица“.

6. Подаване на „Уведомление по чл. 78 от ДОПК“ с КЕП. Услугата е достъпна с КЕП за юридически и физически лица. Автоматично ще бъде предоставен достъп до тази услуга на задължено лице с право на пълен или частичен достъп до е-услугите на НАП, както и на упълномощено лице с пълен достъп или частичен до групата услуги „Декларации, документи или данни подавани от юридически лица“ и до Декларации, документи или данни подавани от физическите лица“.

7. Подаване на „Заявление по чл. 169, ал. 4 от ДОПК“. Услугата е достъпна с КЕП за юридически и физически лица. Автоматично ще бъде предоставен достъп до тази услуга на задължено лице с право на пълен достъп до е-услугите на НАП, както и на упълномощено лице с пълен достъп до групата услуги „Предоставяне на данъчна и осигурителна информация и информация от данъчно-осигурителната сметка“.

8. Подаване на „Уведомление за вписване, промяна на обстоятелства или заличаване от регистъра по чл. 176в, ал. 15 от ЗДДС“. Услугата е достъпна с КЕП за юридически и физически лица. Автоматично ще бъде предоставен достъп до тази услуга на задължено лице с право на пълен достъп до е-услугите на НАП. За предоставяне на достъп на упълномощено лице следва да има пълен достъп до услугата „Уведомление за вписване, промяна на обстоятелства или заличаване от регистъра по чл. 176в, ал. 15 от ЗДДС“.

Всички електронни услуги на НАП са достъпни на адрес: https://inetdec.nra.bg/