close
България

На първо четене: 6 години затвор за незаконна сеч

nezakonna-sech-dyrva-resachka

Затвор до 6 години и глоба от 1000 до 20 000 лв. при незаконна сеч и добив на дървесина , вкл. паднали или вече отсечени дървета, ако щетите са за над една минимална работна заплата – това реши парламентът при първото четене на промени в Наказателния кодекс, предложени от Обединените патриоти.

Когато престъплението е извършено от лице по поръчка на организирана престъпна група или е опасен рецидив, се дава възможност съдът да наложи иконфискация на половината от имуществото на извършителя.

Ако щетите са под една минимална заплата, но извършителят има наложено административно наказание по Закона за горите в предходните 24 месеца, считано от датата на настоящото деяние – наказанието ще е затвор от една година или пробация до две години, записаха депутатите.

Парламентът одобри и наказание за убийство без разрешение на дребен дивеч при щети над една минимална работна заплата – затвор до шест месеца или пробация до една година плюс глоба от 300 до 400 лв.

Служителите от Изпълнителната агенция по горите и нейните структури, служители на държавните предприятия и на учебно-опитните станции да бъдат включени в кръга на длъжностните лица, посегателството срещу които представлява квалифициран състав на престъпление, записа още НС при гласуването на първо четене.

Целта е да се повиши ефективността на наказателното производство при извършване на престъпления, засягащи горския фонд и тяхната превенция, е аргументът на вносителите.

Христиан Митев, един от тях, заяви, че ще при някои от внесените предложения ще има промени между първо и второ четене.

От БСП пък коментираха, че текстовете са неясно формулирани, но дебатът си струва. Въпреки това те ще се въздържат при гласуването.

На днешното си заседание парламентът отхвърли на първо четене предложения от „БСП за България” законопроект за възрастните хора. Със законопроекта от левицата предлагаха да се уредят правата на хората над 60 години.

Подкрепата за възрастните хора се предвиждаше да се реализира чрез разработване и реализиране на програми и мерки за пълноценен и активен живот в сферата на социалното включване, социалното и културно сближаване, здравеопазването, образованието и обучението.

Предлагаше се и грижа за възрастни хора в приемно семейство. В законопроекта се предвиждаше и създаване на Фонд „Подкрепа на възрастните хора” към министъра на труда и социалната политика и принципи и условия за функционирането му. /bTV