close
България

На сесията ще решават за разпределението на пасищата и мерите

IMG_20180221_111046

Кандидатите за наемане на пасища, мери и ливади трябва да подадат заявление в Общината в срок от 1 до 10 март 2018 година. Това гласи предложение за предоставяне ползването на пасищата, мерите и ливадите от общинския поземлен фонд на територията на Община Сливен за стопанската 2018-2019 г. , което ще бъде обсъдено на заседание на Общински съвет-Сливен на 22 февруари.

Предлага се до 1 май, комисия назначена от кмета, да излезе с решение за разпределение на пасищата. Животновъди, които имат една животинска единица, ще имат право да получат до 15 декара от 1-ва до 7-а категория пасища и до 30 декара от 8-а до 10-а категория, като за автохтонните породи животни правото е до 20 декара от 1-ва до 7-а категория и до 40 декара от 8-а до 10-а.

„Темата за пасищата е важна, както за гражданите на града, така и за животновъдите. На предстоящата сесия ще вземем решение, както е предвидено в чл. 37 от Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, кои пасища да бъдат разпределени за общо и кои за индивидуално ползване“. Това заяви Христо Котов – общински съветник от ГЕРБ – Сливен и председател на Постоянната комисия по общинска собственост. Той добави, че пасищата за индивидуално ползване ще бъдат предоставени без търг и конкурс на правоимащите страни, животновъди, които са регистрирани в интегрираната система на Българска Агенция по Безопасност на Храните (БАБХ), и са подали заявление за разпределение на пасища. Пасищата се отдават за срок от 6 селскостопански години. Другото предложение, което ще се разгледа на заседанието утре, е Отдаване под наем на имоти „полски пътища“ – общинска собственост, попадащи в комасираните масиви за ползване на земеделски земи, за стопанската 2017/2018 год.

След промените в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, комасираните земеделски земи, в които попадат полски пътища, които са частна общинска собственост се предоставят за обработка за една селскостопанска година с определена наемна цена, която заплащат ползвателите на масиви.