close
България

На 29 септември откриват груповия лов на дива свиня

divo-prase

На 29 септември ще бъде открит официално ловният сезон за диво прасе за 2018 г. Това съобщи в Комисията по земеделието и храните министър Румен Порожанов. Груповият лов обаче ще има определени ограничения.

Няма да се ловува в 10 км зона по границата с Румъния, около Тутраканци, и около пристанище Варна и Златни пясъци. Това са препоръките на БАБХ. Ловът там ще остане само на място. Друга зона между 10 и 20 км, която е до границата ще бъде с групов лов, но без кучета, а с други способи на подканяне на животните. За цялата останала страна груповият лов ще бъде разрешен от 29 септември, събота, другата седмица. В момента в който се появи ново огнище на АЧС веднага ще бъдат приети респективни мерки.

По рано този месец министърът на земеделието посети Букурещ, за да координира действията по справяне с болестта Африканска чума по свинете с румънските си колеги на земеделието и селските райони Петре Дея и на водите и горите – Йоан Денеш. И двете страни предприеха много сериозни превантивни действия – на всички ГКПП пунктове е възобновена дезинфекцията, изземват се и се унищожават всички продукти със свинско на границата, но въпреки това преди 10 дни се появи първия случай и у нас, коментира земеделският министър пред румънската делегация.

До 25 септември 2018 г. трябва да бъдат изградени ямите за съхранение на странични животински продукти в ловностопанските райони на ловните дружини, съобщават от ИАГ.

Дейността е свързана с превенцията на Африканската чума по свинете и съпътства и други мерки, които да предприемат ловците по време на лов на дива свиня.