close
LifeStyle

Невероятните ползи на черния пипер за здравето

cheren_piper

Черният пипер е подправката, която стои редом със солта на масите в много заведения. Вероятно не се сещаме да я използваме често в ястията, които консумираме, а трябва, особено през зимата.

Със сигурност ще ни е трудно да възприемем черния пипер като нещо повече от подправка, но той има много повече ползи, от които със сигурност трябва да се възползваме.

За грипния сезон

Черният пипер се слави като мощен имуностимулант и враг на настинките и гриповете. Подправката влияе положително на възпаленията на гърлото и ушите, както и на хремата и кашлицата. Успокоява и обострен синузит. Добавя се към различни тоници за засилване на защитните сили на организма, като най-често се смесва с мед. Черният пипер неслучайно се използва и като подправка към ястия. Причината е, че способства усвояването на полезните съставки от храните, които консумираме.

Срещу рак

Черният пипер е страхотен източник на витамини (С, К, Е), минерали (желязо, калций, магнезий, фосфор, йод и други) и фибри. Освен това, съдържа и антиоксиданти, които ни предпазват от влиянието на свободните радикали, както и от развитието на ракови заболявания. А веществото пиперин, което в тази подправка е във висока концентрация, се препоръчва за профилактика на различни видове рак. То също така доказано подпомага когнитивните функции на мозъка.

Храносмилане

Черният пипер, както и друг пикантни храни, влияе положително на работата на стомаха. В този случай ефектът се изразява в повишаване на производството на определени стомашни киселини, които подпомагат разграждането на храната. Тази се предотвратява образуването на газове, подуването на корема, киселини и други неприятни ефекти.

Отслабване

Ще е малко пресилено да кажем, че с черен пипер можем да отслабнем. Но е научно доказано, че той подпомага разграждането на мастните клетки, което води до естествено и ефикасно отслабване. Неслучайно има аюрведа чай за топене на килограми, който е именно с черен пипер.

За сърцето

Лютивата подправка се грижи и за здравето на сърдечно-съдовата система, като почиства стените на кръвоносните съдове на натрупания по тях холестерол. По този начин редуцира и риска от инсулти и инфаркти, пише Organic Facts.