close
България

Неизправен вагон причинил катастрофата на гара Шивачево

relsi-vlak

Неизправен вагон най-вероятно е причината за катастрофата в района на гара Шивачево, при която са били повредени 5850 м от подбалканската жп линия, съобщи ръководителят на звено „Разследвания“ при Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията Бойко Скробански, информира „Монитор„.

Инцидентът е станал около 18,30 часа на 26 януари при транзитно преминаване на дълга 720 м композиция с празни вагони на частния превозвач DB Kargo Bulgaria от Бургас за Пирдоп в района на сливенската гара Шивачево.

При преминаването на ешалона дежурният на гарата видял, че един от вагоните е излязъл извън релсовия път и подал светлинен сигнал, но локомотивните машинисти не са го забелязали. Наложило се е аварийно изключване на тока по контактната мрежа при което композицията е спряла след продължило километри движение по инерция. На един от прелезите е дерайлирал и втори вагон в самата среда.

Повредени са траверси, потрошени са релси и свързващи звена, унищожена е автоматичната сигнализация. Двата вагона са били вдигнати с кранове след полунощ в неделя, влакосъставът и четирите електровоза са били изтеглени към близката гара Твърдица, уточни Скробански. По предварителни данни влакосъставът се е движел със 75 км / при разрешени 80, не имало нарушения на графика, бригадата е била съставена от правоспособни машинисти.

Ремонтът на повредения участък е започнал в ранните неделни часове, движението на пътническите и товарните влакове е било отклонено през гара Стара Загора.Няма пострадали хора, тепърва ще се уточнява размерът на финансовата щета, както и каква е причината неизправен вагон за превоз на меден концентрат от мина Челопеч да бил прикачен в композицията. Очакваше се повредите да бъдат отстранени в рамките на еднонощието.

Това е втори по-сериозен жп инцидент от началото на 2019-а година, първият е станал през нощта на 5 януари, когато след гара Павликени се е запалил локомотивът на международния влак №463 от Букурещ за Истанбул.