close
България

Необичайна проверка: Въоръжени горски от Сливен проверяват ловци в Смолянско

lovec

Необичайна проверка е била извършена тези дни на ловци от Доспатско и Боринско (обл. Смолян) от въоръжени горски – служители на Югоизточно държавно предприятие-Сливен. Без да са командировани в района на Смолян, служителите на ЮИДП осъществили репресивна проверка, заплашвайки ловците, че ще загубят правото си на лов в опит да закрилят концесионера на дивечовъден участък „Омана“, съобщава actualno.com.

В писмо до земеделския министър Румен Порожанов, до шефовете на ЮЦДП – Смолян, ЮИДП – Сливен, и районния прокурор на Девин, председателят на Ловно-рибарското дружество (ЛРД) в Змеица Пламен Шотаров, ръководителят на лова при ЛРД – Борино, Али Караахмед и Мирослав Архипов – председател на ЛРД в Доспат, пишат, че са разтревожени от незаконосъобразните, според тях, действия на „Интер Агро – Сливен“ ЕООД.

Дружеството има дългосрочен договор за концесия на дивечовъден участък „Омана“. Според местните ловци, обаче то системно създава напрежение и проблеми на местното население и ловците. Не допуска хората да си обработват частните имоти в района на участъка. Не допуска и добиването и извозването на дърва за огрев в района на „Омана“ без негово разрешение.

Преди дни подалите сигнала са открили и заснели на видео незаконни капани за улов на диви прасета и друг вид дивеч. Подали сигнал за това пред съответните държавни горски институции.

На 14 декември била извършена проверка от служители на ЮЦЦП – Смолян, ДГС – Доспат, и представители на ОСЛРД-Доспат. Те потвърдили, че в местността „Дерезли“ – землище на Касъка, има незаконен капан. Подаденият сигнал обаче провокирал необичайна проверка спрямо ловците два дни по-късно.

Трима служители на Югоизточно държавно предприятие(ЮИДП) – Сливен, с бял служебен автомобил „Тойота“, с рег. № СИ 0191 АР и надписи на нея „ЮИДП“, водени от служител на концесионера,извършили проверка в местността „Адата“ – землище на Змеица.

Пред проверяваните ловци заявили, че са пратени от министъра на земеделието и горите. Пред тях съставили констативен протокол. Същата проверка направили на дружинката в Доспат и после в Борино.

Горските служители не показали заповед, с която са командировани в района на ЮЦЦП – Смолян, а тя е задължителна, щом навлизат в територия на друго горско предприятие.

Ловците, съмнявайки се в легитимността на проверката, подават сигнал на тел.112. Но когато горските от Сливен разбрали за сигнала, започнали да ги заплашват, че ще бъдат лишени от право на лов. Те били въоръжени и не криели това.

Полицаи от Девин се отзовали и също поискали от сливенските горски служители командировъчна заповед, но те нямали такъв документ.

„Поведението на проверяващите лица е провокативно и насочено към осъществяване на репресия спрямо нас, ловците от ЛРД – Змеица, ЛРД – Доспат и ЛРД – Борино. Така и не видяхме техните баджове и заповедта, с която са били изпратени да ни проверяват“, сочат ловците от трите дружества. Те смятат, че проверката не е изпратена от министъра на земеделието, храните и горите, а от концесионера, в чиято вила горските от Сливен нощували.

Сигналното писмо на ловците е изпратено до министъра на земеделието Румен Порожанов, до шефовете на ЮЦДП – Смолян, ЮИДП – Сливен, до Районна прокуратура в Девин. От министъра те искат да разпореди проверка и ако написаното в писмото им се потвърди, да прекрати концесията.