close
LifeStyle

Никога не трябва да спираме да редим пъзели

pyzel

Реденето на пъзел, на което сме отделяли дълги часове като подрастващи, не трябва да остава само като спомен от детството, а като навик за цял живот. Казваме го от опит – заради хилядите (колкото са и подредените ни парчета) забавни моменти, но го твърдят и специалистите.

Дясната половина на мозъка е ангажирана най-вече с емоциите и креативните ни качества. Лявата пък отговаря за логичното ни мислене и за стигането от А до Б.

Проучвания сочат, че реденето на пъзел е сред малкото активности, които изискват силна кооперация между двете полукълба на мозъка и активират тотално нови пътища на комуникация между невроните ни.

Пъзелите – доказано, имат позитивен ефект върху способността ни да се концентрираме. Повишават и креативността.

Но реденето на пъзел включва и голяма доза визуализация, което пък е добре за способността да следваме и постигаме цели.

Това занимание намалява пулса и кръвното ни налягане, а забавя и дишането.

Отново доказано, пъзелите изострят ума, способността ни да мислим бързо и имат регенеративен ефект за когнитивните ни умения.

Какво означава това ли? Означава, че редовното редене на пъзел помага да имаме по-добра памет, да държим Алцхаймера (и други видове деменции) настрана, и удължава живота. Май ние подредихме пъзела, а… /lifestyle.bg