close
България

Нова детска градина и ново училище очакват „Меден рудник“ през 2018-та

1

Нова детска градина, ново училище и още едно напълно обновено и преобразено междублоково пространство ще бъдат открити през 2018-та година в ж.к. „Меден рудник“. Това споделиха пред жители на комплекса снощи в спортна зала „Никола Станчев“ заместник-кметовете на Бургас Чанка Коралска, Руска Бояджиева и Красимир Стойчев на общественото обсъждане за представяне на проектобюджета на общината за 2018 година.

Новата екологична и иновативна детска градина „Пинокио“, която в момента се изгражда в Районен център „Меден рудник“, ще бъде открита през тази година. Тя ще бъде с капацитет 120 деца. Детското заведение ще бъде направено от екологични материали, които ще намалят разходите за енергия и ще  пестят природни ресурси. В нея децата ще бъдат възпитавани да пазят природата и нейните богатства.

Новост за ж.к. „Меден рудник“ и за Бургас през тази година е и откриването на най-новото професионално училище в България – Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации. Училището да бъде с интензивно изучаване на английски и немски език и ще подготвя специалисти в професионално направление „Компютърни науки“, професия „Програмист“, специалности „Системен програмист“ и „Приложен програмист“ със срок на обучение 5 години с прием след завършен седми клас. В учебните програми да бъде заложено учениците да придобият знания и умения за обектно ориентирано програмиране, в области като разработване на софтуер и уеб дизайн, технология на програмирането, системи за управление на бази данни, интернет програмиране.

През настоящата година предстои изграждане на нова подпорна стена, която да укрепи района до т.нар. небостъргач в „Меден рудник“ с паркинг и обслужваща улица.

Още едно голямо междублоково пространство в ж.к. „Меден рудник“ ще бъде цялостно реконструирано. Пространството заключено между бл. 91, 92, 93, 94 и 95 в зона В ще бъде облагородено и напълно променено с детски и спортни площадки, и места за отдих.

Основните въпроси и предложения от страна на присъстващите жители бяха свързани с инфраструктурата на местността Върли бряг.

На общественото обсъждане в зала „Никола Станчев“ в к-с „Меден рудник“ присъстваха още директорът на общинска дирекция „Бюджет и финанси“ Златина Караиванова, териториалният директор на ТД „Възраждане“ Магдалена Манолова, членове на общинска администрация и общински съветници.

2