close
България

Нова Загора празнува 24 май

DSC05472

В историята на народите винаги е имало по eдна светла дата – момент, който надхвърля епохите и мащабността на събитията. Този ден за България е 24 май – празник на духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата. Като достойни наследници на колосалното дело на първоучителите, жителите на новозагорска община всяка година продължават да насищат с положителна енергия този празник и да въздават заслужено своето признание на всички, посветили живота си на развитието на нашата култура и наука.

В тържественото шествие, организирано за поредна година от Община Нова Загора, под звуците на вечния химн на просветата  „Върви, народе, възродени…“ отново преминаха последователно представителните блоковете на училища, детски градини, Танцова школа „All Steps” с художествени ръководители Павлина и Стоян Петрови, Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Загорчета” с ръководител Енчо Енчев и мажоретният състав „Дора Дякова“. Празникът на духа и просвещението бе споделен от официални лица, сред които кметът на община Нова Загора Николай Грозев и неговият екип, народният представител в 44-то Народно събрание Галя Захариева, председателят на Общински съвет – Нова Загора Георги Николов, общински съветници и др.

Със стихотворението „Родна реч“, в изпълнение на първокласника Христо Христов, започна тържеството за словото – начало на всички начала, защото човешкото съществуване е ограничено по време, но животът на един народ се измерва с хилядолетия, като неговата най-истинска история започва с раждането на писмеността.

С приветствено слово към ученици, учители, културни деятели и граждани се обърна кметът Николай Грозев: „Нека никога не стихва жаждата ни за знания, духовното ни извисяване и светлия зов на българщината у всички нас, за да остави този най-български празник своята дълбока диря в световната летопис “во веки веков”!“ – призова той.

По традиция, на този ден, градоначалникът връчва Почетен плакет със знака на Община Нова Загора на пълните отличници на випуска на годината. Всички отличени абитуриенти получиха парична награда и мобилен телефон.

В края на тържеството ентусиазираните танцьори на ДЮФА „Загорчета“ и ТШ „All steps” отправиха своя поздрав към присъстващите, като ги потопиха в магията на българския фолклор. За да покажат отново, че  24 май е не само една традиция, един славослов, но и импулс за живот. Защото пламъкът на духовността е българската сила, а словото е най-сигурното оръжие срещу мрака.