close
България

Нова телефонна измама използва програмата за саниране

sanirane

За нова схема на телефонни измами чрез използване на националната програма за саниране съобщи Би Ти Ви. В Свищов 120 души са станали жертва на измамата. Общо 60 блока са кандидатствали за саниране в града, но заради замразяването на програматаостават чакащи и именно те са в прицела на измамниците, отбелязва телевизията.

При новата схема неизвестни звънят на председателя на сдружението на собствениците в жилищен блок, който е кандидатствал по програмата, и казват, че заради замразяването ѝ е необходимо да направят пререгистрация, като платят определена сума. За целта е трябвало да се събере по лев от собствениците на апартаменти. Обяснението било, че ако не се извърши пререгистрация, блокът ще отпадне от програмата и няма да бъде саниран.

Домоуправител на блок, станала жертва на измамата, разказа пред телевизията как е събрала парите от собствениците на апартаменти в трите входа, предала ги е, а в замяна получила затворен плик с документи. За измамата се разбрало, чак след като жители на съседни блокове започнали да негодуват, че техните домоуправители не са им събирали пари за пререгистрация и те могат да останат извън програмата.
Подозира се, че измамниците взимат информация за блоковете, кандидатствали за саниране, от портала за отворени данни към правителството.

Кметът на Свищов Генчо Генчев препоръча на собствениците при съмнения или дадена им информация за промяна по програмата да се обръщат към общината. „Пари не се събират, общината няма право да взема средства от домоуправителите“, посочи той. / dnevnik.bg