close
България

Ново гнездо на морски орел край Тунджа

orel-sn-bdzp

Ново гнездо на морски орел е намерено близо до река Тунджа в района на Ямбол, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/.

Двойката морски орли вече мъти в гнездото, разположено върху топола. Наблюдението е направено от екип на Българското дружество за защита на птиците. Така известните гнездящи двойки морски орли по долината на река Тунджа и околностите й вече станаха десет.

Новооткритото гнездо е свидетелство за увеличаващата се популация на вида в България, като този процес особено ясно се забелязва във вътрешността на страната, където допреди 10 години са били наблюдавани само една-две двойки.
Днес долината на река Тунджа се превръща в едно от най-важните места за гнездене на вида в страната. Другите две места са поречието на Дунав и Черноморското крайбрежие, посочиха от БДЗП.

През 1985 г. в България е била известна само една двойка морски орли, а днес техният брой е между 33-35 двойки. Според експерти числеността на морския орел у нас се увеличава благодарение на млади птици, които идват от Централна и Северна Европа, където популацията на вида е нараснала.

Морският орел е най-големият орел в нашата природа. Размахът на крилете му достига до 240 см. Строи огромни гнезда, които разполага в короната на стари дървета. Храни се с риба и затова се придържа до големи водни басейни, но в менюто му са включени още водолюбиви птици, както и ранени животни, посяга и на мърша при липса на достатъчно храна.

Снимка: БДЗП