close
България

“Ново село” чака 2000 рейнджъри от Лил

baza-novo-selo

База „Ново село“ чака 2000 рейнджъри от Корпуса за бързо реагиране на НАТО, базиран във френския град Лил. „Оборудването им вече идва“, съобщиха за „Стандарт“ офицери от българското поделение на базата. Пехотинците ще участват в командно-щабно учение на НАТО. На практика в корпуса повечето военнослужещи са французи, но има и от всички останали страни, членки на НАТО, включително и българи, научи „Стандарт“. Самото учение ще се проведе от 8 до 17 март. Преди това обаче участниците ще правят сухи тренировки.

Американските танкове, които вече пристигнаха в Полша, ще стигнат и до България. Това обаче ще се случи едва през месец март. Миналата седмица близо 3000 военнослужещи на САЩ и 80 танка бяха дислоцирани в Полша. Танковата бригада е част от операция „Атлантическа решимост“, която цели американско военно присъствие на ротационен принцип в период от 9 месеца. Освен в Полша, танковете ще участват в учения и в прибалтийските републики.

Кулминацията на тези учения обаче ще бъде през лятото и на българо-американската база „Ново село“ източно от Сливен. Тогава ще приключи учението „Сейбър гардиън“. Зимните учения се предвижда да бъдат в прибалтийските републики, а последното и най-голямо ще бъде лятото на „Ново село“. /standartnews.com